Tuesday, 12 June 2012

~KeSihatan bermula Dari Anda !~

          Assalamualaikum n sawaddikap everyone !

ini hulk, bagi sesape yg tak knal lagi
okay guysss ! for entri kali ni aku nak cite pasal kesihatan ... asal gamba hulk kat atas ni ? ape kne mngene hulk dengan kesihatan ?? yeahh , ape yang korang pikir tu sume salah .. hahahahah ! hulk ni aku juz jadikan sbgai model tak berbayar aku ntok dijadikan model orang tgh marah ... serious siott menyampah aku tgok muke beliau ... ade rse macam nak giling ngn batu giling cili je ... Actually, aku nak story sal 'KESIHATAN'... yeahhh ! memandangkan aku berada dalam Kementerian Kesihatan so, tak bermaksud aku sihat ... juz aku nak berkongsi sumthing yang easy jakk ... yang korang sndri maybe dah tau @ tak tau @ saje tak ambik tau @ buat-buat tau n bersamaan dengan tahu-tahu yang di jual kat pasar tu (tu tauhu daaaaa) .... aku malas nak ambik tau .. haaaa, k .. skang kite cite pasal perasaan yang boleh menjerumuskan kita ke dalam masalah kesihatan ... check it out babe !

  1. dlam jangke masa 5 minutes korang marah, korang akan mengalami 6 JAM berada dalam depression . so, tak berbaloi la kalau nak marah ntok dpt tension selama 6 jam kan . sangat2 tak berbaloi .
  2. yeahhh , part ni aku suke tekankan di mana apabila kita MENYIMPAN DENDAM, secara tak langsung imun tubuh badan kita akan mati pelan-pelan . tapi ni macam tipu je . sebab, aku tengok orang yang jahat-jahat tu tak mati pom . yelahh, sbb die jadi jahat pon maybe coz die ade gak dendam ngn orang or keadaan skliling yang menekan ye tak ?? takkanla die tibe2 bermurah hati nak berdendam . "sile lah, aku dendam ngn kau ni" .. kemon la bebb . nonsense seyhh !
  3. STRESS . yeahhh . sume orang mengalami masalh ni . ble kite stress secara tak langsung kdar kolesterol makin meningkat, blood pressure, maslah jantung, rheumatik, arthritis, stroke kemaen riang lagi nak smpai betol2 hujung kpale . jd, kurangkanla merasa diri anda stress. Btw, lupe lak aku nak cite, ble kite stress, sistem pencernaan kite akan t'ganggu ! aku tak dpat bnde lain aku boleh terima lagi, tapi, kalau tak dapat mengeluarkan 'emas' tu . perghhhhh ! tersekse siot ! rse sebu perot . Especially law dok ostel, pagi2 berebot jamban peberet ngn orang lain . n klau dapat msok dulu, siap wat muke puas dpn budak2 yang beratur dpn jamban tuh . perghh ! nikmat syiot !
  4. MUDAH TOUCHING, yeyehhh ! lg satu nape aku suke nk post entri ni adela ni ! aku nak umumkan, kepada sesape yang SANGAT pantas untuk MENACINGKAN DIRI anda, berkemungkinan besaq korg akn mengalami masalah insomnia . Ha, tacing lagi ! You, ingat ni .. tak payah tacing2 sangat okeyy ?? patotlah tak lehh tido malam .. kacau orang yang tak insomnia ni tdo plakk .. hahahaha ! okehh, ntok korang2 . jgn mudah tacing .
  5. satu lagi ni ha, law kite in KEBINGUNGAN pon bleh menyebabkan gangguan tulang kat bahagian bawahh . hhaa ! scary bukan ?? 
  6. bg para penakot sedunia (termasok aku) jgnla korang takot lagi dahh . coz mnde ni pon boleh mnyebabkan korang mudah terkena penyakit GINJAL . apakah ginjal ? google search lahh eq ??
  7. ni plak BAD NEWS ntok insan-insan yang selalu berada dalam kesedihan n mempunyai rasa rendah diri yang tahap ape ntah, korang berpotensi ntok kne penyakit Leukimia . yeahh . yg saket penyakit kanser darah putih tu . tapi tak sure sejaoh mnela . jangan korang ttibe menggelabah sotong jd orang gile wat2 ceria plak . kalau ngn aku makan kaki jawabnye orang tu tetibe berubah secara drastik cmtu . bayangla tetiba je orang paling silent lam klas korang wat perangai cam babun lpas wat show . mau tak terkezzzzut korang ?? but bagoslah cmtu kann . org keliling kite bhgie, kite pon bahagia . tadaaaa
oleh itu, u olls sume mestilah mengambil langkah berjaga-jaga dengan menitik beratkan perasaan korang START SIKALANG ! tak payah sedih-sedih sangat lah pakwe tinggalkan (demm ! aku terasa seyhh !) . tak kemana pon beliau tuu ... silap hari bulan ade orang melutut balik kat korang . time tu korang said cmni taw, aku ajar " NO , NO , NO , NO !" smbil korang tunjuk jari telunjuk korang kat bliau . *ard kejam

btw, article yang aku dapat kat atas tu berasas taw . ape korang hengat aku tak suke membace ke . meme la aku bace Komik Lawak Kampus Echa tu, but bahan ilmiah pon aku bace taw .

sumber di petik dari BERNAMA . HAHAHA ! bukanla Dari :
Buku "The Healing and Discovering the Power of the Water" by Dr. Masaru Emoto

~machinefogging~

lihatlah dunia di luar sana utk KETENANGAN DI HATI !


Saturday, 9 June 2012

~kaKi borong sedunia!~

 
       Assalamualaikum...
salam sejahtera and sawaddikap :) yeahhh yeahhhh . aku harap korang bahagia-bahagia lah hendaknya bersama keluarga, member2, pakwe2 dan makwe2 korang . WTH ?? makwe2 dan pakwe2 ? okehh, korang jgn buat macam tu kay ?? kalau korang buat lantak korang lahh . aku ?? aku kadang2 jerk . demm ! ahhaha ! jangan marah ehh kentot . okay2, as u olls know (korang tau ke) aku kan skang dah nak msok 2 minggu lebih kat Kelantan ni . And FYI jugak, aku telah melantak beberapa jenis makanan yang ada kat negeri yg dikenali negeri yang mempunyai AWEKS yg cun-cun especially blah2 Pasir Mas tu, alaa yg Neelopa duduk tuhh . okeyhh , but kat daerah len pon cun jugaks . espcially Cik Mejah aku tuh . Even die dok Ketereh , still cun . demm ! aku puji kau di khalayak ramai gilee ! yeahh , tidak ketinggalan jugak Cik Ecah aku, yang beliau ni dok kat Bachok . kalau tak, takkannye ade org ushar die . euwww , psiko dowhh mamat tu . ok, wanita-wanita kat negeri lain pon cun gak . Kemon (come on) la, bak kate Lagu "WANITA SELURUH DUNIA" tu . Wanita-wanita sume , ANDA TERSANGATLAH GOJESS ! yeahh , yang tulihh ni pon gojess gile . Masnora ? aaa ... i'll be thinking of that . hahahhaha ! jangan marah 'kak Mas' . 

        okey, aku ni klau da membebel meme macam ni lahh . merapu lebih . serious aku tak bleh straight to da point . sebona ea , den nak nunjuk kat ekau-ekau sumo ni mende alah ni lahh ...........\

#
#
#
#



tudung bertone-tone ! :)

 
sakit mate melihat bukan ??

seperti ku melihat warna pelangi .auww ! <3

yeahhh . as korang nak tau , kalau korang nak borong segale-gale pakaian n tudung la ni, kemon la ke sini okay ? contoh tempat korang nak mengopakkan duit korang ialah kat RANTAU PANJANG, PASAR CT KHADIJAH and kalau korang nak makan macam-macam kemon lar datang ke PASAR CT AISYAH kat JELAWAT . Actually banyak lagi tempat boleh pegi, but lam three weeks ni aku juz sempat pegi ntok tempat-tempat ni ja . ye lee, datang pon tujuan sbena ntok m'attach kan diri . bukan nak perabehhkan duit . huhuhu . tudung kat atas tuh, kakak aku yang order . perghh , aku ttbe jadi kedekot siot kat cni . hahahah !  check it out ! nk mam NASI DAGANG ! Mokcik Hairul, TOCEI for da gojess Nasi Dagang . :)
~machinefogging~

P/S : entri ini tidak ade kene mengene dgn insan2 yang masih hidup mahupun telah meninggal dunia . kalau ada pon , yang korang terasa asal ?? kuang kuang kuang :)

Monday, 4 June 2012

~Selamat Pengantin Baru~

      
      assalamualaikum ! konichiwa , haikk arigato maria ozawa !!! opss , hahahahahaha .. ok tu takde kne ngene ngn pe aku nak tulis kay .. ape kne ngene daaaa ... huhu ... haa, FYI , mggu baru2 ni ( dalam Sabtu lpas ) aku bru je kawenn .. ehhhh !! bukan aku , mok sdare kawan aku daaa ... aku jaoh lg kot .. lg 6 blan dr skrg ?? ahakss ! okk , straight to da point .. majlis ni diadekan kat kampung cik Mejah ( name disulitkan ) ni haa .. umo nenek iye blkg uma die je .. n pagi2 nak sanding tu saye n cik Mejah beserta mak bliau ditugaskan untuk membuat LAUK PENGANTIN UNTUK MAKAN BERADAB ... haaa, hambekk kaw !! korang ade ?? ok , meme la aku ade pengalaman cket nk handle mnde alahh ni ... jz korg tau la kann , org yg dok ostel bfore ni g msak ?? haha .. kubelanaaa lohhh jawab ehh .. ( kubelana = tnye mek2 or mat2 klate di tmpt stdy anda ) .. tapi , seb baek ade mak kpd cik Mejahh ni haa .. bliau meme expert lahhhh ... sesape nak wat tempahan sambal blacan kaw-kaw blehh PM cik Mejah ... kay ?? marvelouss shgge m'jilat jari 1 tak tipu ! sungguh ! tgok muke aku ni cm men2 ke ?? hahaha .. kay2 , aku pomm malas nak cakap bnyk , ni lahhh bukti ea yang kami hasilkan tuhh ... mokcik , THUMBS UP ! b'jaye sokmo kitooo .. cik Mejahh , tak aci tinggalkan aku dulu .. btw, klau korg rse t'minat ngan cik Mejah tu , hehhe.. tackle sndri .. aku bkn pe , malas .. sbb klau aku jd org tgh , kompom aku ckp , kompom ... tak dapat lah korang sbb aku tak reti .. sonang2 korang tackle la sndri ekk ? cik Mejahh , sori dok promot ko kat cni .. ahakksss ! hehehe .. btw , thanx kat korg coz sudi ushar2 entri ni .. mok dik , selamat pengantin baru .. smoge cpt2 bg cucu kat mekk eqq ?? huhu .. kidding ;) chiouuu !
~machinefogging~




yeahhh ! tu dia ayam golekk kami !!!!!!

pudding
puding mokcik hairul

ni hasil ayaq tgn aku ngn cik mejah
kontaminasi dah bpe kli silang dah ni :0

buah last touch , last2 jd cmni ;)

haa, ni cik mejah aku tuhh
cun kan bliau ??
nk ushar ?tara hal lahhh

kek kawen mokdik ;)

mokdik, slmt pengntin baru !!

Friday, 1 June 2012

~sentap_menyentap doeeee~

         
      haloo halooo haloooo !!! huhuhuhu ! assalamualaikum n evning sume ! k2 , keletihan mule meraja di hati lahh tatkala ni kannn .. aku start buhsan dahhhh ... ble aku bohsan takde mnde la nk aku nk ushar melaenkan mnatang ksygn aku ni , EN. LAPTOP ... btw aku bru blik dr TESCO, kat KB ni ... yeahh3, i'm at Kelantan lg right noww .. isnin nti start attach blik... aku sebenanye ngahh di lande OMBAK TSUNAMI skg ni... sriously aku nga berapi ats bbrape sbb.. yelahh ! ko byangkan la aku kne smashh ngn org tue mne ntahh ... kisah die t'jd bgini ... jeng jeng jeng jeng .....


suatu hari di PKD B*****....
10.45 a.m.

zira (bkn nme sbena) : weihh , jom bekpes kat kdai dpn tu...
ard , echa , mieja (bkn nme sbena) : jom lahh . lgpom sek2 yo da blik da .


di kdai minom


ard (bkn nme sbna) : weihh echa, mieja , ko nak g mne ? 
echa : g kdai tu jap bli roti


sementara tggu echa n mieja , tibe2.....

pakcik F : hei3 , nak tnye cket ni , hok alohh pyah sgt nak tnye . tnye je pomm


lalu , ard pon menolehh ke blkg lantas t'senyum kt org tue kurang manner t'sebot (hei die panggil aku?? biadab)

ard : ye , nak tnye gapo ye ?
pakcik F : ni kamu dpat jadi ** ni gi mano ? gne CABLE ke ?
zira : dop aihh en, kami pegi interviu bese2 je.. pahtuuu kami dpt surat tros dipanggil
pakcik F : sy ni dah 10 kli interviu tak dpt2 lg kijo.. tu lah ingt gne cable ke


tibe2 , echa n mieja dtg (bru blik dr keda).. kami dok lekk2 jap smbil mamam..


pakcik F : ni uniform ** ke ?? HUDUHLAA.. bakponyo huduhh sgt... sruh bos mu tuka la bju ni....


kami b'empat senyum jahhh.... ade lagi ayat thap saket ati kami dnga lg , but kami blahh gtu jahh... actually dlm hati aku dah nak smack2 down je pakcik ni.... die yg bongokkssss sgt interviu 10 kli tak dpt kijo , nk salahkan bju uniform kitorg plop... PAKCIK, kalau dah jeless tu , iyekan aje... tak perlu lahh ghoyak supo oghe takdok iman... REZEKI kami dah dpt pekerjaan ni... TAK KISAHLAH KAMI WANITA ke ape ke... bekerja dgn ikhlas.... Innamala'malu binniyyat~ mulakan sesuatu amal dgn niat.... klau niat kite nk perbaiki khidupan kite, insyaAllah Allah makbulkan... but , kalau dh niat tak baik dgn mngatekan "keje ** ni senang kann, dlm kementerian kesihatan ni, kijo ni la pling goyang kaki pomm.." ape maksud sbenanye tu ?? nak goyang kaki lahh kann ?? sbb tu interviu lapan juta kali pom tak lpas2 jgn salahkan kami yg dah jjakkan sblh kaki dlm profesion nihh.. ni jiwe kami , kutoklahh terok mane pon , ini yg kami pilihh.. kami tak b'gesel2 carik jate smte2 nk duit... ni life kami sbgai bkal Inspektor Kesihatan... PAKCIK , ANDA TIDAK LAYAK MENGUTUK KAMI ..... Sekiannnn , 
~machinefogging~ 


aku rse org pkai uniform la yg pling smart. ke salah ??