Sunday, 29 July 2012

~kisah hati part 1~



if the road ahead is not so easy,
our love will lead the way for us,
like a guiding star,
i'll be there for you if you should need me,
you don't have to change a thing,
i love you just the way you are, 
so come with me and share the view,
i'll help you see forever too,
hold me now, touch me now,
i don't want to live without you, dear nsh . . .


MQA : "awak tak perlu ubah diri awak untuk orang lain, saya sayangkan awak seperti saya sayangkan hidup dan masa depan saya".... 

NSH : "awak tipu ! awak tu suke-suke je kutuk saya tak cun bagai semua. Awak hengat awak hengsom sangat ke ??"

MQA : "sebab saya hengsom lah awak sayang kat saya kan ?? walaupun saya tak botak and tak brape nak buncet cam skandal awak yang kat kolej tu".... hehehe

NSH : "arghhh ! saket jiwe cakap ngn awak ni, bengong ! benci awak ! awak selalu kutuk saya, awak cakap saya tak cantiklah, tak comel mane pon, gendut sume, awak ingat saya takde hati and prasaan ke ?? saya boleh lagi hidup kalau orang lain kutuk saya but saya tak boleh kalau awak kutuk saya ! sakit hati tau tak !!!"

MQA : "kenapa orang lain kutuk boleh, saya kutuk tak boleh ? cube bagitau cket ape bezenye?"

NSH : "sebab awak orang yang saya sayang, untuk selamanya.. saya boleh berpaut  semangat saya pada awak bila ada orang lain kutuk saya... tapi, kalau awak kutuk saya, kat sapa saya nak pergi? awak tak sayang kat saya sebab tu awak kutuk saya camtu .. pergilah... kat orang lagi cantik dari saya ni..."

MQA : "awak.... Allah S.W.T Maha Mendengar segala kata-kata hamba-Nya... kalau saya kutuk awak, awak merayulah pada Allah untuk kuatkan hati awak tu... saya cuma manusia biasa awak... lagi-lagi saya ni memang mulut longkang bak kata awak kan ?? mulut longkang ni lah sebenarnya yang sangat2 menyayangi awak... nak tau kenapa?

NSH : "dah kutuk orang nak sayang amendenye..."

MQA : "you're too childish lah sayang.. awak dengar ni, kutuk tak semestinya saya tak sayangkan awak... awak imagine k, when satu hubungan tu dihiasi dengan kata-kata manis without teguran mahupun kutukan tu awak ingat bahagia memanjang ? syukur Alhamdulillah kalau panjang, kalau tak ? Masa bercinta ni banyak cabaran yang awak kena tau.. saya sangat-sangat berniat untuk menjadikan awak suri dalam hidup saya... saya mengaku, saya sangat jarang nak berjiwang bagai sume dengan awak, sebab saya tak nak awak bosan lepas kita dah diijab kabul nanti"

NSH : "tapi, awak selalu sangat carik pasal ngan saya !"

MQA : "awak kena tau satu perkara pasal lelaki ni, lelaki sangat-sangat suka m'observe, dan lelaki sangat-sangat suka menyakat... same goes with me... saya suka bila awak marah-marah camtu... comel... orang pompuan tersangat-sangatlah somel time kena sakat... saya kata awak tak cantik bagai tu mmg betul lah pun... "

NSH : "see ! awak buat lagi !"

MQA : "saya tak habis cakap lagi lah cikebum .... awak tak cantik gila bila buat muka tempoyak tu... dengan hingus meleleh bagai... eeuuww ! geli siot !

NSH : "AWAK !!!!!"

MQA : "Hahahahahaha ! kidding sayang.... awak, through ups and downs awak percayalah saya... kata-kata yang keluar dari mulut saya ni bukan fake, it's fact... the fact is saya sangat-sangat cintakan awak for the whole of my life... i had never jumpe perempuan yang boleh merajuk juz for a minute or two cmtu... yang i jmpe sllu berabad-abad lamanya kalau merajuk.. ke semua perempuan IK cmtu ?? kalau sume camtu senang lah nak bermadu camni... hahahhaha !"

NSH : "Over my dead body first ! you ni kannnnn !"

MQA : "awak lah ni.... saya masuk minang, awak kata nanti dulu... orang dah tak sabar nak nikah ni... awak yang bersalah ! hahaha... tak lah, i gurau k sayang?

NSH : "i'm sorry... but, i promise if i dah get ready sungguh, i cakap ngan u k??"

MQA : "okay... sayang...?"

NSH : "yeah?"

MQA : "i'm sorry...."

NSH : " it's okay... janji tak buat lagi?"

MQA : "errrrr.... i tak leh janji... coz u knoe rite my mulut longkang ni?"

NSH : " ermmm... i ingat nak upgrade lah, tak nak panggil mulut longkang.. tak sedap.."

MQA : "so??"

NSH : "i nak panggil, mulut LOJI KUMBAHAN... hahhahahahaha!"

MQA : "hgsdfyi&%&^##&!"


nak kawen ! *gatal kau jemah


         to love someone is NOTHING, to be loved by someone is SOMETHING, to be loved by someone you loved is EXCITING, but to be loved by ALLAH is EVERYTHING.... Allah, i love u for everything .....


~machinefogging~

Saturday, 28 July 2012

~BMI~

:)
Assalamualikum n moning korang yg gojess2 tuhh !

              hahahaa :) okehhh, arini aku nak story BMI ! What the h*** BMI ?? coz smlm aku ngn classmates aku kn disuruh untuk ukur BMI .. haa ?? ape ? nak tau BMI aku ?? ishh, takpelaaa ... aku dah kurus nti bru aku gtau dehh ?? muahahaha ... k, kat cni aku nak cite serbe sdikit bout menatang BMI ni, BMI ni cam baru je mule dipemeskan kat kolej aku kot ... sblm ni mne ade ... zaman abg aku kt kolej ni dulu mmg takde lahh kan, sbb tu mmbe2 abg aku tu cm body builder bdan masing2 ... hahahaa ! okeh, Body Mass Index ni adalah satu ukuran untuk mengetahui tahap percentage LEMAK a.k.a fat in badan seseorang tetapi diingatkan satu perkara di mana BMI ni tak boleh digunepakai terhadap insan-insan yang berusia KURANG 18 atau lebih 64 tahun,mengandung dan AHLI SUKAN ... 
              
             Dalam case camni, kalau korang nak tau la kan, aku dulu agaklahh AKTIF dalam sukan FYI .. duluuu ... mase zaman sekolah ... and dulu gak aku salah seorang wakil sekolah ntok game sofbol ... memandangkan zaman kegemilangan sofbol aku dah tak wujud lagi time aku masuk kolej ni, aku pun off dah lahh bersukan ... ade gak game lain yang aku main dulu such as badminton tu sume ... tapi tak sebulu la ... badminton dulu pun wakil sekolah je yang mmpu .... yeahh ! n skang ni aku nak cakap lah kan, kalau tgok aku dulu n aku sekarang ade lah jugak beze die ... dari segi size .. it's totally different nak mamposs ! waaaa ! aku semakin BULAT ... FACT maaa .... dulu berat tak penah la nk sampai 55kg nihhh .. la ni, hamekk kaw skli melambung-lambung cm Mael Lambung die naek ... demm ! bile berbicare psal BMI je aku sengehh ... sbb aku tau BMI aku tu mme tak leh dikategorikan sbgai Miss Universe lahh, BMI aku tu sesuai ntok Body Builder yang macho je .. papehal pon, aku ngah b'usehe ntok mnurunkan berat bdan aku ni .. aku tanak kurus ... juz nak trunkan berat bdan ... sbb aku mmg tak sesuai kurus .. cm org len ... hahaha ... boleh ke buat ?? yeahh ! big question mark ats kpale aku yg sdg menghempap .. bhahha ! berjaye tak aku tunaikan ?? btw, BMI aku la ni ialah 25.9 ! okehh ... sgt b'potensi ntok dikategorikan sbgai OBESITI coming soon ... OMK ! aku tanak .... nak berat bdan yg ideal cm dulu ... seriously, nak turunkan berat badan .. bukan risau pakwe lari, tp risau KKM reject .. hehehe .. coz ble dah tergolong dalam Kementerian Kesihatan Malaysia, secara tak lgsung penjawat-penjawat di bawahnye harus ada BMI yg seimbang ... okehh ?? juz wait n see je lahh ... nak continue bersukan balik, kurangkan mkanan yg berisiko menyebabkn aku cikebum cikebum cmni ... well, dulu lain, sekarang lain, dulu kau melantak banyak mne pun, time training ko kne gak lari padang 10 pusingan n makanan tu jd tenaga bg kau, skang ni, kau melantak cket pon makanan kau tu jd LEMAK yg melekat kat bhgian-bhgian tertentu bdan kau tu sbb sekarang aktiviti FIZIKAL kau dah tak buat ... hmmm ... kat cni bkn takde feel nak g jogging sume, ade ... tp, yang sllu ajak aku jogging bgai sume budak lelaki .. sat g aku lari kat blkg sorang-sorang ...

                 Actually aku nak orang temankan aku joging kat cni .. aritu adelah aku joging sorang-sorang .. bosan punye pasal ... lagipun sbb bdan ni dah lama tak riadah camtu .. btw, thanx sgt lah time orientasi tu dulu ... berlari pe bgai .. dari situ jgaklah aku prasan stamina aku dah cm ape ntah .. lembik ! jemmed ... adoi laa ... aku nak berlari pe bgai sume tu balik .. tak dpat lari base-to-base cm dulu takpelah ... nak gk men lari-lari ... but, seriously kat cni takde org yg boleh aku ajak cmtu .. gile la kalau aku nak g jogging ngn dak-dak laki tu ... nak jogging sorang-sorang takot gile siott kat cni .. kang jmpe En. P kang, hahaha ! naya je aku ... nak tanak aku kne pick up balik stamina aku tu ... dpat ke buat ??? owhh yeah, i'll make sure it ! k, nak kemas bilik n wat exercise di bulan pose ini .. btw, SELAMAT BERPUASA korang :) bye !


rindu zaman ni

rindu nak pose-pose maut cmni . hahah
         
           Aku bersyukur kerana Kau telah mengurniakan tubuh yang sihat bagiku Ya Allah, sesungguhnya, aku akan tetap bersyukur dengan segala-gala yang kau berikan termasuklah tubuhku yang cikebum-cikebum ini . . . :)


~machinefogging~

Sunday, 22 July 2012

~KEGAGALAN vs KEJAYAAN~

Assalamualaikum and salam sejahtera :) okehhh ... tajuk entri aku kat atas mention bout 'KEGAGALAN' .. right now aku nak dok stori mori sal kegagalan yang aku alami .... untuk pengetahuan sume, sem 3 ni bagi aku sangat2 lahhh payah ntok aku pham ... sumpahh ! baru masuk nihh, blom pape lg ... serious risau tahap ape ntahh ... nak tau tak, aku dok try focus kat lecterur kt dpn nu haaa ... tu diaaa,, sat ja leka aku dah wat taik mata ! tu lah yg aku katekan 'KEGAGALAN' tu bro !!! tension gileee ngn kemengantukan yang thap ape ntah tuhhh .... lagi2 time perundangan ... sumpahhh ! lecterur aku tu dah dikatekan sehabis baik dh tu mngajar ... ak dok lok lak p tdoq kat blkg tu !! menyampah tol aku ! jadi, aku try la stdy before subject sok nye klas ... yeahhh ! a little bit ade gk la yg aku pham ... dr aku tdoq tros tak pham pape kan ??? FI jgak, yg aku ni sebenanye tersangat lahhh tak suke study awal .... tp for this sem, aku tersangat2 nak berubah ... tak tau nape, but tu lah yg aku nak ... aku tak pasti lah iman aku ni kuat or tak nak face sume ni ... yeahhh , aku akui aku ni agak lambat cket nak pham bnde2 yg berbelit2 nihh .. lg2 ayat law ... nak menangis aku !!! so, acaner nak bagi kite okey ntok face sume bnde nihh ? klau dah tak than sangat cane ??? aku klau tak than mmng siap landing dah kat meje tuuuu .. nota, GOOD BYE ! tau2 je nme aku disebut2 bgon tido tuuu ... yeahhh ! time tu lah aku bangun ngn mke tak bersalahnye ! hahahaha ! depa mmg ske kenekn aku lahhh ! but, mmg dah biase lahhh ngn diorg yang sangat2 'baik' tuhh ! sangat2 sayang ..... tu tak kire lg dok menyakat aku bgai nak rak lg ... oiii laaaa .... kacau aku nak tidooo tol korang ni .... so, conclusion here is, acaner TAKNAK BAGI AKU TIDUR DALAM KELAS ??? anyone ?? tido awal ? dah buat, tak jalan gak, wat preparation awal ?? tak jadi jugaklahh ... degil tol ... sume aku dah try buat, sume tak jalan ... aku nak cbe ubah, but aku takut FAIL ... yeahh yeahhh ... saye pnakot ... kdg2 kite nasihat org senang, but nk wat susahh .... lumrah lah sume tu ... then lagi satu kate2 aku terima dari sumone "bile nak berjaye ni, macam2 boleh jd ... time tu la kite di uji ngn mcm2 ... malas lah, tidoq lahh, buang mase lahh .. sume tu disbbkn KEGAGALAN @ KEJAYAAN yg kite nak pilih ... if awak plih kegagalan, so choose perkataan malas if awak pilih KEJAYAAN, u should choose usehe .. easy right ?? " mmg lahh easy die cakap, sbb die dah lpas study, dah keje bagai,... huhuhuhu .. jadi, SEM 3, awk kenelah bagi chance kat saye ntok mlepasi halangan la ni ... EPID n BIOSTATISTIK, LAW, KEBERSIHAN MAKANAN, TOXICOLOGY, PENILAIAN PERSEKITARAN, KOLAM AND AIR REKREASI, PEST AND VECTOR ... subject yg aku kne pass sem nihh ! bak kate pencak '7 matapelajaran bergabung' ! hahaha ! so, berjaye tak aku menggabungkan sume subject2 ni n memastikan sume ni lam genggaman ??? wait n see ... 1st challenge for me (bet kurangkn BMI tak terkire k sayang ??) ntok sem ni ... well, show it ! adiosss ! 
waiting for this moment !

yeahhh ... aku tau tak lehh nak cmpk2 graduation cap ni cmni kan, but at least aku ade jgak pakai bju konvo tu .. i don't care ! saat yang aku tggu sangat2 ... hope aku dapat before aku tutup mate.... nite :)


~machinefogging~

~SIMPLIFY IT~

assalamualaikum ... firstly i nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK kat anda2 sume ... arini merupakan ari yg ke-2 dimana sume umat Islam berpuasa ... Alhamdulillah sempat jugak la nak berpose untuk tahun ni ... Syukur .... btw, skang ni i kat rumah coz nak perabehkan mse ntok bersama ngan family n berpose bersama ...  wahhhh ! kelasss kau jemahh ... org len dok ostel ko balik lak kann?? hahaha .... seb baek uma dekat .. bolehh la kauuu ... okehhh, utk pengetahuan sume, aku dah selamat menjadi PELATIH PPKP ntok SEM 3... boleh dikatekan lambat jugaklahh kn aku nak g announce kt sume .. seriously aku cakap, ble dok ostel, segale2 bnde aku jadi MALAS nak wat .. mngadap laptop pon dakkk .. jz bukak laptop layan cite Conan .. hahahha ! matang bukan aku ?? yeahhh3.. i knoe it .. thanx :) K.. FYI jgak, ostel kolej kitorang dah transform menjadi satu tmpat yg sangat superb ! why ?? coz da RULES ... yeahhh yeahhh yeahhh ... ble cakap sal rules sume orang dah tau kan ??? actually, nak perslahkan sesape pon tak blehh gak ... nihh kat wall mpp kolej aku pung pang dok cite sal mnde ni .. no more balik 2 kali sebulan, no more LEPAK at kedai minom sampai malam ... no more tu , no more ni ... well, bagi aku la kan, aku memang marah la jugak .. why ?? SEBAB aku ni PENGHUNI ostel yg sentiasa lesap ble ujung2 minggu ... aku pegi mane ?? op koz la, aku balik umah .. memandangkan umah aku ngn KSKBSB tu sgt dekat, jadi, aku wat KTM tu jd playground aku je kengkdg .. sampai mmbe aku cakap, "untunglahhh umah hang dekat " .. errr ... brooo... jgn salahkan aku gileeee ... dah TER'dekat ... nk wak gu mno yo dak ?? well, tu sbblah aku marah .. but, when aku pkir logically la kan, ade baik nye gak ble tak leh balik sllu tu .. yelahh, kau hengat aku balik tu nek KTM tu tak bayo ?? bayar gilee ! calculate pnye calculate di situ jgaklah boleh dok perabehkn RM aku tu .. N FYI jgak, aku sekarang semakin berkira ngan duit .. balik klas, duit yg aku gne sume aku calculate balik .. dah pndai wat bajet dahhh ... mak pesan, simpan duit, nanti senang .. okehh, kite tggu dan lihat lahh hasilnya ... furthermore, aicecehh, ble jarang balik, dari segi economical n hubungan silaturrahim akn tros berkembang .. know why ?? sbb ble jarang balik, kite akan rindu kat org2 kat umah tu ... ble rindu, baru kite tau rase menghargai seseorg tu .. yeahh, i miss my parents, my siblings, my niece, my ayam ... miss u ayam ... bg aku, there's no point nak gadoh2 .. perbetulkan iqtikad sama ada dtg kolej ni for studying, dpt penagalaman or sje suke2 nak bajet hot .. opppss ! sorii .. kau ni jemahhh .... walau sesukar mane pun halangan, tempuhinya ngn penuh senyuman dan kesabaran ... future, kite tak tau lg ape cabaran yg akn mndtg, so be prepare ... guys, Allah sayangkan insan yang sentiasa bersabar dengan dugaannya.. Allah tidak akan memberi dugaan yg berat kpd insan yg tidak sanggup menanggungnya... Dear Allah, kau kuatkanlah azam dan iktikad kami para PELATIH KSKBSB untuk terus berjuang dalam mengatur misi kami menjayakan kehidupan kami dan berkhidmat pada yang memerlukan, sesungguhnya kami hanya insan yang sentiasa mengharapkan pertolongan dari-Mu ... Amin, amin ya Rabbal 'Alamin .....

berdoalah, sesungguhnya ALLAH menyayangi hamba-Nya yg mengharapkan-Nya


~machinefogging~